Housing 4.0 Energy: Vlamingen schitteren tijdens EU-voorzitterschap

Met een brede publiekscampagne wil Vlaanderen bekendmaken en uitstralen dat Vlaanderen Europa positief beïnvloedt, en vice versa. De Vlaamse overheid brengt opvallende cases van Vlamingen die, met de steun van Europa, een verschil maken.

In hun zoektocht naar straffe verhalen, kwamen ze ook bij Mobble terecht. Het project Housing 4.0 Energy is namelijk een van de gekozen cases waarmee Vlaanderen schittert tijdens het Europese voorzitterschap – een project waar Mobble aan meewerkte.

Duurzame woningen voor iedereen 

Hoe maak je lage-energiewoningen voor iedereen haalbaar? Met Housing 4.0 Energy gingen Kamp C (het kenniscentrum rond duurzaam bouwen) en de provincie Vlaams-Brabant de uitdaging aan. Samen met Mobble en partners uit diverse Europese landen onderzochten ze de mogelijkheden van innovatieve technieken en materialen om CO2-neutraal te bouwen. Die nieuwe technologieën moeten op termijn ook de bouwkosten van zo’n woning 15% goedkoper maken.

Om de resultaten van het project concreet te maken, bouwde Mobble samen met de architecten van BAST zes woningen die de innovatieve materialen en technieken demonstreren. De huizen staan in Huldenberg, waar ze worden verhuurd via de woonmaatschappij Woontrots. Dit mooie project werd gerealiseerd met subsidies van Interreg Noord-West Europa, en demonstreert hoe duurzaam wonen betaalbaar kan zijn, ook voor wie het minder breed heeft.

Twee vliegen in één klap

Weinig projecten kunnen vandaag relevanter zijn. De woningprijzen zijn voor velen te hoog, en door de EPC-vereisten staat duurzaamheid centraal bij het kopen of bouwen van een huis. Duurzame,  betaalbare huizen vangen dus twee vliegen in één klap: een stap vooruit voor het klimaat én voor inclusie. 

Peter Dhondt van de provincie Vlaams-Brabant: “Voor de doorbraak van een duurzame en betaalbare bouwmarkt is Europese samenwerking cruciaal. Dit project bracht ons in contact met de beste experts uit diverse landen. Zo is de Stad Almere al jarenlang vooruitstrevend in het bouwen van experimentele woningen en het ontwikkelen van innovatieve materialen en bouwtechnieken. In het VK was onze partner Open Systems Lab, gespecialiseerd in digitale ontwerpen, en het slim gebruik van data. Digitaal bouwen is veel preciezer, met zo goed als geen productie van afval en CO2, zeker wanneer je alles bouwt in een atelier. De keuze voor modulair bouwen laat dan weer toe dat je het bouwproces standaardiseert, en dat maakt het geheel goedkoper, zeker op grotere schaal.”


Wil je meer weten over dit project en de Vlaamse campagne? Neem dan zeker een kijkje op de campagnepagina. In maart verschijnt hier ook de opname van het gesprek met Sofie, Peter en Kristof!


Vind ons op social media

Vorige
Vorige

Bouwen aan je woondroom - jouw Mobble van A tot Z

Volgende
Volgende

Comfortabel wonen in eigen tuin