Labeur Atelier - Ecologisch interieur

Hout dat we via particulieren, bouwbedrijven of sloophandelaars verkrijgen, en dat anders in de verbrandingsoven belandt, schenken wij een tweede leven.
— Liesbeth Monsieur , Labeur vzw
Labeur vzw

Een creatieve en eigentijdse keuken uit ecologisch hout? De zolderbalken van je oude huis omtoveren tot tafels en stoelen? Een gevelbankje of bloembakken uit afbraakhout? Het kan allemaal! Mobble werkt hiervoor samen met Labeur vzw. Dit Gentse team heeft een bijzonder groot hart voor mensen en veel vakmanschap in ecologische interieurbouw. Liesbeth Monsieur vertelt over de mogelijkheden.

Labeur is een sociaal maatwerkbedrijf voor interieur en renovatie. De vzw groeit en telt vandaag al drie afdelingen. “Labeur Renovatie voert renovatiewerken uit voor particulieren, bedrijven, gemeentes, Energiecentrale, Gent Knapt Op, SoGent, Woningent, …   Daarnaast hebben we de onderhoudsafdeling Schoon Labeur, die voornamelijk instaat voor het structureel onderhoud van infoborden en monumenten in opdracht van Stad Gent. Labeur Atelier, tenslotte, ontwerpt en maakt prachtige meubels en interieurs op maat, met duurzame materialen. Dat doen we vooral voor particulieren en bedrijven, zoals Mobble.”

Sinds enkele jaren zet Labeur zich ook 100% in de markt als een eigen merk. “Wij zijn een sociaal maatwerkbedrijf, maar niemand komt hier tijd verspillen. Wie bij ons aanklopt, doet dat met voldoende technische bagage. Het werk moet binnen je capaciteiten liggen. Als dat matcht, kan je rekenen op een warm team en boeiende opleidingen om je vakmanschap te verdiepen. Samen leveren we producten af die concurrentie bieden aan de reguliere markt.”

Duurzaam, sociaal en rock & roll

Labeur is niet zomaar een dagbesteding of zorginstelling. “Wij zijn een sociaal zinvol bedrijf met een portie rock & roll, bij wie je aanklopt voor topproducten. We bieden zinvol werk en perspectief aan vakmensen die willen doorstromen in de sector. Soms blijven mensen na een traject ook langer, en dat kan. Voor ons is het vooral belangrijk dat iedereen die hier werkt, trots is op de stiel. Want wij zijn heel trots op ons merk.

Op het einde van de dag moet ook Labeur rendabel blijven. De concurrentiestrijd is dus heel reëel. En die gaan we echt aan. Dat maakt ons streng over de eindproducten die we afleveren. De uitdagingen die onze mensen daarbij achter de schermen ervaren, zien we als een sterkte en niet als een zwakte. Als team helpen en versterken we elkaar, en dat maakt onze ervaring alleen maar rijker.

Mensen associëren sociale bedrijven vaak nog met minder kwalitatief werk. Wij bewijzen het tegendeel. Dat je door met ons te werken ook bijdraagt aan een warm maatschappelijk doel, is een grote kers op de taart. 

Labeur recupereert

Het ecologische aspect krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht bij Labeur. “We zetten in op duurzame materialen, maar ook op recuperatie. Dan herleid je gebruikte bouwmaterialen tot onderdelen voor de bouw van nieuwe meubels. Hout dat we via particulieren, bouwbedrijven of sloophandelaars verkrijgen, en dat anders in de verbrandingsoven belandt, schenken wij zo een tweede leven. Dat hebben we ook gedaan voor het inschuifhuis van Mobble. Toen hebben we balken van het dak gerecupereerd, om er nadien een tafel van te maken. 

Ons houtatelier boekt snel vooruitgang en wil het aanbod van circulair meubilair zeker uitbreiden. Maar we willen nog verder gaan. Het zou fijn zijn om in de toekomst meer structureel aan de slag te gaan met urban mining, samen met bedrijven zoals HuisMus. Om echt structureel gebouwen te ontleden en zo de tweedehands online bouwmarkt op te gaan. Maar daarvoor is nog meer expertise en training van ons team nodig. Je moet goed weten wat er recupereerbaar is, hoe je een huis ontmantelt zonder de te hergebruiken materialen te beschadigen enz. 

We zijn heel blij met concrete opdrachten van een circulair bouwbedrijf zoals Mobble. Wie een Mobble bouwt, kan op ons rekenen voor een uniek, creatief en ecologisch interieur!”


Benieuwd naar de mogelijkheden? Ontdek onze inspiratiewoningen.


Vind ons op social media

Vorige
Vorige

Splinternieuwe zorgwoning in Gent

Volgende
Volgende

Modulair bouwen: wat zegt de wet?