Mobble x Pixii

Pixii is een platform voor energieneutraal bouwen. Als kennispartner voor de bouwsector en de academische wereld zorgt deze organisatie voor innovatie op gebied van passiefbouwen. De modulaire bouwunit van Mobble sluit sterk aan bij de passiefbouwprincipes die zij uitdragen. Dries Luyten en Jan Van Hoecke lichten toe.

Wat voor een organisatie is Pixii?

Jan: Pixii richt zich vanuit de passiefbouwprincipes op de verduurzaming van bouwen en wonen. We hebben het niet enkel over het bouwproces, maar ook over het energetische aspect van wonen en we helpen mensen om zo weinig mogelijk energie in een woning te verbruiken. Koolstofneutraliteit en circulariteit zijn daarbij aanvullende, leidende principes.

 Hoe past Mobble in dat kader?

Jan: Mobble is een concept van de vakgroep Architectuur en Stedenbouw van de UGent onder leiding van Nathan Van Den Bossche en Laura Landuyt. UGent is een belangrijke kennispartner van Pixii. De Mobble of 'modular building block' wordt geproduceerd en gecommercialiseerd door Inhout, een van onze leden. Als bio-ecologische bouwonderneming heeft Inhout een mooi palmares opgebouwd in houtskeletbouw volgens passiefprincipes, met alle aandacht voor circulariteit en koolstofneutraliteit.   

Hoe heeft Mobble jullie pad gekruist?

Jan: Kennisverspreiding over duurzaam bouwen en wonen is een van onze kerntaken en de Mobble is een sterk concept dat we zo veel mogelijk bekendheid willen geven. Bovendien is het tot stand gekomen vanuit de knowhow en innovatiekracht van onze leden. Deze modulaire manier van bouwen en renoveren is bijzonder kostenbesparend, energie-efficiënt en klimaatbestendig.

Jullie zijn een ledenorganisatie. Leggen jullie bepaalde voorwaarden op?

Dries: We zijn geen exclusieve club. Alle ernstige producenten, aannemers en uitvoerders zijn zich bewust van de energetische impact van bouwen en wonen. De uitdaging is dikwijls veeleer het maken van goede, klimaatbestendige ontwerpen en de selectie van adequate methodes en materialen om tot een energieneutraal gebouw te komen. Dit is een complexe uitdaging in de bouwwereld, zeker in de renovatiemarkt. Het is een van onze kerntaken om leden toegang te geven tot de wetenschappelijke knowhow en praktijkervaring om die klimaatdoelstellingen te realiseren. We hebben heel wat leden die aansluiten uit enthousiasme en omdat we bij Pixii werken vanuit een heldere wetenschappelijke insteek.

Wat zijn de voordelen van een lidmaatschap?

Dries: We brengen mensen die bezig zijn met koolstofneutraal bouwen met elkaar in contact en bieden een inspirerende, lerende omgeving. Onze leden nemen dikwijls deel aan onze events waarin we bouwfysische inzichten, technologische innovaties en de praktische uitvoering een forum geven. De leidt tot een inspirerende kruisbestuiving en deelnemers kunnen ook netwerken met collega's uit het werkveld. Leden krijgen ook kortingen op opleidingen en events en steunen ons in onze beleidswerking.

Waarin onderscheidt de Mobble zich?

Jan: Mobble is een heel mooi project waarin je het enthousiasme voelt van een jonge ploeg ingenieur-architecten. Het is circulair: je kan alles demonteren en de materialen blijven hun waarde behouden. Ze zijn herbruikbaar en je kan ze schakelen zoals Lego. Het Inschuifhuis in Ledeberg is een knap voorbeeld. Een reguliere bouw of verbouwing kost veel meer energie: transport, ontginning en productie van materialen, afvalverwerking, …

Pixii bestaat ondertussen 20 jaar. Waar staan jullie vandaag ten opzichte van toen?

Dries: We namen met Passiefhuis-Platform een heel snelle start, mede dankzij de subsidiëring die je vroeger kon ontvangen voor gecertificeerde passiefbouw. De huidige nieuwbouwnormen zitten dicht in de buurt van passiefbouw en we menen dat we daartoe hebben bijgedragen. Nu trekken we veel aandacht van de bredere bouwwereld door de energiecrisis. Iedereen wil zo wil weinig mogelijk energie gebruiken. Toch blijven de passiefprincipes nog heel relevant, want het grote belang van een goed uitgevoerde, luchtdichte bouwschil blijft helaas onderschat.



Vind ons op social media

Vorige
Vorige

BAST – Architects & engineering

Volgende
Volgende

Inschuifhuis: bouwen aan een circulaire stad