Circubuild, hét platform over circulair bouwen

De gevolgen van de opwarming van de aarde kunnen we niet langer negeren. Het is vijf na twaalf en hoog tijd dus om actie te ondernemen. Bij Mobble zetten we volop in op circulair bouwen, want de bouwsector kan het verschil maken. Daar zijn we van overtuigd. Om circulariteit verder te stimuleren in Vlaanderen, lanceerde contentbureau Palindroom in 2019 de website Circubuild. Hoofdredacteur Wouter Polspoel vertelt er meer over.

Een boost voor de bouwsector

“De rode draad bij contentbureau Palindroom is onze focus op bouw en architectuur”, vertelt Wouter. “We kennen de sector door en door en creëren content om iedereen op de hoogte te brengen van de nieuwste trends. Daarnaast beheren we de platformen Architectura en Circubuild waarin we ons respectievelijk verdiepen in architectuur en circulair bouwen.”

“Met Circubuild willen we circulair bouwen in Vlaanderen stimuleren door er kennis over te delen en praktische handvaten aan te reiken om ermee aan de slag te gaan. Aan de hand van artikels, video’s en andere content delen we de belangrijkste circulaire principes met ontwerpers en bouwprofessionals.”

“Naast informatie vind je op de website een overzichtelijke databank vol materialen en producten die in een circulair bouwproject ingezet kunnen worden. Om greenwashing te vermijden en circulariteit te verzekeren, ondergaat elk product een grondige screening door VIBE alvorens het online verschijnt.”

Circulair bouwen, een stap vooruit voor iedereen

Alle klimaatproblemen waar we vandaag mee geconfronteerd worden, staan in rechtstreeks verband met de opwarming van de aarde. Wereldwijd zijn de bouwsector en bebouwde omgeving verantwoordelijk voor maar liefst 40% van de uitstoot van broeikasgassen en produceert de bouw 30% van het afval, twee zaken die onmiskenbaar bijdragen aan de opwarming van de aarde.

“De bouwsector kan dus een fundamentele rol spelen in het terugdringen van de klimaatproblemen”, stelt Wouter vast. “Om de impact op het milieu grondig terug te schroeven, moeten we evolueren naar een bouwmethode waarbij we inzetten op hergebruik en hernieuwbaarheid van materialen. Circulair bouwen is dan ook een belangrijke factor om de milieu-impact te verminderen.”

Stand van zaken in Vlaanderen

Wouter: “In Vlaanderen doen we het zeker niet slecht. We zijn een voorbeeld voor heel wat andere provincies, al wordt er nog steeds meer klassiek gebouwd dan circulair. Bedrijven zoals Mobble zijn dus broodnodig. Drie jaar lang hebben we daarom de Circubuild-award uitgereikt om de circulaire pioniers in de kijker te zetten.”

De prijs was een wisseltrofee waarbij de winnaar een volgende laureaat mocht aanduiden. In 2021 overhandigde Karel Lootens van wooncoop de prijs aan Inhout voor hun Inschuifhuis in Ledeberg. “Inhout is medebedenker van de Mobble en oprichter van het gelijknamige bedrijf en daarom een verdiende winnaar”, zegt Wouter. “Elke Mobble is demonteerbaar en maakt aanpasbaar bouwen mogelijk door zijn modulariteit. Bovendien bestaat een Mobble uit hernieuwbare en gerecycleerde materialen.”

Benieuwd welke Mobble bij jou past? Laat je inspireren.


Vind ons op social media

Vorige
Vorige

Embuild bouwt mee aan een duurzame toekomst

Volgende
Volgende

Van rijhuis naar duurzaam inschuifhuis