Van rijhuis naar duurzaam inschuifhuis

Toekomstgericht wonen in het hart van Gent kan een uitdaging zijn. Afgelopen zomer liet Renaat het rijhuis dat hij verhuurt slopen om er een modulaire woning te plaatsen. Het resultaat? Een inschuifhuis dat voldoet aan de normen van morgen.

Renaat: “Het huis dat ik verhuur in Gent was dringend aan renovatie toe. Ik heb lang getwijfeld om het zelf te renoveren, maar toen ik las over het allereerste InschuifHuis van LabLand, dacht ik: Dat is het perfecte alternatief. Snel, goedkoop en ecologisch. Samen met architect Nikolaj De Meulder en het Mobble-team werden de plannen uitgetekend en gerealiseerd."

Het inschuifhuis volgens Renaat

“Toen ik familie en vrienden over mijn plannen vertelde, kreeg ik heel vaak de vraag ‘Zo’n inschuifhuis, wat is dat eigenlijk?’”, vertelt Renaat. “Mijn antwoord: het is letterlijk een woning die tussen de andere huizen geschoven wordt. Het bestaande rijhuis wordt afgebroken en ondertussen bouwt Mobble de prefab woning in hun atelier. 

Zodra de Mobble geplaatst wordt, is alles afgewerkt. De keuken, badkamer, vloeren, alles zit erin. Je moet geen maanden in het stof van een bouwwerf leven en dat is een enorme meerwaarde.

Bovendien verloopt het volledige proces op deze manier ook vlotter. In januari zijn ze gestart met de bouw van mijn Mobble en in juli werd het InschuifHuis geplaatst en aangesloten op alle nutsvoorzieningen. In ongeveer zes maanden tijd was mijn oude woning vervangen door een duurzame, toekomstgerichte woning. Deze termijn is ondenkbaar als je zelf renoveert of bouwt.”

Toekomstgericht wonen

Renaat: “Een Mobble voldoet aan de nieuwste normen. Niet die van vandaag, maar die van de toekomst. Er wordt nagedacht over elke stap om de impact op het milieu zo laag mogelijk te houden. 

Zo is de woning bijvoorbeeld geïsoleerd met cellulosevlokken. Dat is milieuvriendelijk én energie-efficiënt. Eenmaal de ruimte een aangename temperatuur heeft, blijft die behouden. Extra verwarmen of verkoelen gebeurt aan de hand van een warmtepomp die aangesloten is op de zonnepanelen. 

Daarnaast zet het Mobble-team in op duurzame en gerecycleerde materialen. Heel wat aannemers staan weigerachtig tegenover hergebruik van onderdelen, Mobble stelt het zelf voor. In mijn InschuifHuis zijn twee ramen uit de oude woning hergebruikt en ook de keuken is tweedehands. 

De duurzame manier van werken die Mobble voorop zet en de aandacht voor het milieu zijn voor mij een mooie plus.”

Snel en ecologisch renoveren in de stad? Contacteer ons voor meer informatie.



Vind ons op social media

Vorige
Vorige

Circubuild, hét platform over circulair bouwen

Volgende
Volgende

Eerste inschuifhuis geplaatst in Antwerpen