Eerste inschuifhuis geplaatst in Antwerpen

Mobble zorgt voor snelle, circulaire stadsrenovatie

Onder massale belangstelling plaatsten we op 20 februari ons derde inschuifhuis - het eerste exemplaar in Antwerpen. Daarmee zet ook deze stad een nieuwe stap naar toekomstgericht renoveren. Het modulaire rijhuis is niet alleen een knap staaltje circulair bouwen, maar ook een snelle oplossing voor het vervangen van oude rijhuizen door stijlvolle, ecologische nieuwbouw op maat.

De bouwsector boekt maar weinig vooruitgang op vlak van procesoptimalisatie en klimaatneutraal werken. Mobble brengt daar verandering in met een modulair en circulair bouwconcept. Het inschuifhuis is een ideale oplossing voor de sloop en heropbouw van rijhuizen die moeilijk of niet te renoveren zijn. Je nieuwe woning wordt in een atelier gebouwd en daarna tussen de andere huizen ‘geschoven’.

“Iedereen die bouwt of verbouwt kent de beproevingen. Je hebt geen duidelijk idee van de kosten, moet tijdelijk ergens anders wonen en loopt maanden vertraging op door weer en werfomstandigheden. Bovendien is sloop en heropbouw van rijhuizen heel moeilijk. Met het inschuifhuis wordt rijhuisrenovatie snel, ecologisch en aangenaam”, vertelt bestuurder Kristof de Jaeger van Mobble.

Bouwheer Luc Cuperus: “Ik zocht al maanden naar een aannemer die me kon helpen met dit huis. Het maakt deel uit van het vroegere logistieke centrum van Lens Online. De garage en hal moesten intact blijven, maar er was nood aan een hersteld plafond en twee nieuwe verdiepingen. Ik betaalde al enkele jaren leegstandsbelasting; dat is nu voorbij.”

Circulair en flexibel

Het inschuifhuis is een concept van Labland vzw, een Gentse denktank die zich buigt over woonproblemen zoals verkrotting en leegstand, en op zoek gaat naar nieuwe bouwconcepten en slimme woonvormen. Mobble verzorgt de productie.

Kristof: “We bouwen het huis op vier maanden tijd in ons atelier. Zo elimineren we tijd- en budgetverspilling en werken met minimale werftijden. Op twee weken tijd worden de funderingen en nutsleidingen op de werf in orde gebracht, en dan wordt het huis getransporteerd, op zijn plaats ‘geschoven’ en aan de voorzieningen gekoppeld. Dan nog enkele weken afwerken, en je huis is af.”

Het resultaat is een klimaatvriendelijke woning, die je bovendien kan laten groeien of krimpen naargelang je noden. “We bedenken op voorhand hoe we de onderdelen opnieuw kunnen inzetten na demontage. Het gebruikte materiaal blijft in een gesloten kringloop. Daarbij vermijden we downcycling – de verwerking van componenten - en zetten deze waar mogelijk opnieuw in voor het doel waarvoor ze werden ontworpen. Zo kan je de wanden van een Mobble, maar evengoed complete woonmodules hergebruiken”, vertelt Kristof nog.

Ecologisch maatwerk

Mobble is een veelbelovende speler in de bouwsector en verenigt heel wat troeven door circulair en offsite te bouwen: geen invloed van weersomstandigheden, betere kwaliteitscontrole, kortere werktijd, minder afval, een vastliggend budget, duurzaam en aanpasbaar. De bouwheer is aangenaam verrast. “De samenwerking verliep erg vlot, en het resultaat is een modern, ecologisch rijhuis. Mooi, toch?”

Architect Pieter Vandewalle: “Elk inschuifhuis is een uniek project en 100% maatwerk. Samen met Studiov2 en met behulp van de nieuwste digitale technologieën werd het bestaande gebouw virtueel gesloopt, waarna een digitale tweeling van het nieuwe project werd gemaakt. Hierdoor kon het volledige ontwikkelings- en productieproces plaatsvinden terwijl het gebouw er nog stond. Bij dit huis moest de benedenverdieping blijven staan, met een vrije doorgang naar de bovenliggende verdiepingen. We werkten met stalen dwarsbalken waarop het inschuifhuis – dat bestaat uit 2 modules – werd geplaatst. De gevel werd volgens bouwvoorschrift afgewerkt met steenstrips – maar andere soorten afwerking zijn ook mogelijk met dit bouwsysteem. En zoals elke woning die we samen met Mobble bouwen is ook deze voorzien van een warmtepomp en zonnepanelen, waardoor ze zo goed als energieneutraal is."

Op zoek naar een oplossing voor jouw rijhuis? Contacteer ons; we helpen je graag verder!



Vind ons op social media

Vorige
Vorige

Van rijhuis naar duurzaam inschuifhuis

Volgende
Volgende

Bouwen aan je woondroom - jouw Mobble van A tot Z