Interview met professor Nathan Van Den Bossche

Het concept van de Mobble kreeg internationale erkenning, maar de mooiste beloning is dat het effectief wordt toegepast in duurzame bouwprojecten.

Nathan Van Den Bossche doceert bouwtechniek aan de Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur van UGent. Hij stond mee aan de wieg van de Mobble, een bouwconcept dat werd uitgevonden door studenten Burgerlijk Ingenieur – Architect van de UGent. Hij vertelt ons hoe alles tot stand kwam en wat flexibel wonen kan betekenen voor de sector.

Solar Decathlon Europe

“Het verhaal van de Mobble start in 2014. Enkele studenten koesterden de ambitie om deel te nemen aan de Solar Decathlon Europe, een internationale wedstrijd voor studenten op academisch niveau. Universiteiten van over de hele wereld worden uitgedaagd om een duurzaam en energie-efficiënt gebouw te ontwerpen, bouwen en bewonen met hernieuwbare energietechnieken.”

De competitie vindt tweejaarlijks plaats en is de enige studentenwedstrijd wereldwijd die de prestaties van gerealiseerde gebouwen beoordeelt en niet enkel een ontwerp op papier. “Het idee om met een flexibel, modulair en circulair bouwconcept deel te nemen aan de wedstrijd kreeg vorm. Dankzij sponsoring van privépartners en de wedstrijdorganisatie verzamelden we 400.000 euro om het project te financieren. De studenten Burgerlijk Ingenieur-Architect trokken het project, maar kregen ondersteuning van studenten uit de afdelingen Communicatiewetenschappen, Economie, Bouwkunde en Werktuigkunde.”

In 2019 werd de Mobble voor het eerst gebouwd op de site van UGent, onder een massale belangstelling en met een inhuldiging door koningin Mathilde. Daarna werd het bouwcomplex gedemonteerd en getransporteerd naar Budapest voor de Solar Decathlon Challenge 2019. Maar liefst 42 studenten gingen mee om de Mobble ter plaatse volledig terug op te bouwen. “Tijdens de competitie werd functioneel geleefd in alle gebouwen. Zo werden allerlei parameters zoals akoestiek, temperatuur, binnenluchtkwaliteit en energieverbruik gemeten.”

Uiteindelijk werd UGent vierde in de algemene ranking en won vijf prijzen: winnaar voor ‘Engineering & construction’, derde plaats in de categorieën ‘Energy efficiency’, ‘Communication & social awareness’ en ‘Neighbourhood integration & impact’, en een uitzonderlijke prijs voor ‘House control’ door het gebruik van intelligente systemen.

Duurzame lego voor architecten

Professor Van Den Bossche zag Mobble daarna evolueren naar een commercieel product met een mooie toekomst in de circulaire bouwsector. “Onze deelname bleef niet onopgemerkt en de Mobble werd opgepikt door Inhout bvba, die het pilootproject opschaalde naar industriële toepassingen. De modulaire bouwblokken worden gecombineerd voor kleine en grotere bouwcomplexen zoals studio’s, huizen of studentenhuisvesting. De circulaire materialen van elke module zijn perfect demonteerbaar voor een andere bestemming achteraf. Het concept kreeg internationale erkenning, maar de mooiste beloning is dat het effectief wordt toegepast in duurzame bouwprojecten”, vertelt hij.

Hoe dragen flexibele bouwsystemen met slimme technieken zoals Mobble bij aan de strijd tegen klimaatopwarming? “Uit onderzoek van de University College uit Londen blijkt dat energiebesparingen van 8 tot 27% mogelijk zijn als iedereen in een geschikte woning zou wonen. De Mobble kan als nieuw, circulair bouwblok een echt flexibel huis creëren dat aansluit bij onze noden.

Onderzoek van Eurostat toont dan weer aan dat twee derde van de Belgen in een te groot gebouw woont, mede omdat we honkvast zijn en weinig verhuizen. In de strijd tegen de opwarming is het belangrijk om minder energie te verbruiken. Dat vraagt om een combinatie van de juiste ingesteldheid van de mensen, de juiste technieken én de juiste woonvorm. Kleiner en flexibel wonen draagt daar toe bij.”

De behoefte om flexibel te wonen groeit ook in Vlaanderen. “Flexibele samenlevingsvormen en tijdelijke constructies zijn in ons land nog niet evident door de vele beleidsorganen, fiscale en juridische regels. Het beleid in Nederland staat op dat vlak al veel verder. Maar ook bij ons geraakt de transitie in een stroomversnelling en kiezen steeds meer mensen voor duurzaam en flexibel wonen.”


Meer weten over circulair bouwen? Dit zijn de basisprincipes.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ontdek onze inspiratiewoningen.


Vind ons op social media

Vorige
Vorige

Brigitte Mouligneau, Vlaanderen Circulair

Volgende
Volgende

Bouwen met een minimale voetafdruk