Veel gestelde vragen
Algemeen
Ja, wat dat betreft, is er geen verschil met een traditionele bouw. Een modulair gebouwde woning kan evengoed aan alle bouwvoorschriften voldoen.
De enige vereiste langs onze kant, is dat de bouwplaats toegankelijk moet zijn voor de plaatsing met de kraan. Dit checken we in de offertefase.
Nog vragen over de regelgeving voor jouw Mobble? Plan een afspraak met ons in en we bespreken graag wat we voor jouw specifieke bouwwens kunnen betekenen.
Jazeker. Het volledige bouwproces van jouw Mobble verloopt in de gecontroleerde omgeving van ons atelier, wat ervoor zorgt dat we alles nauwgezet in het oog kunnen houden. Bovendien lijdt de woning tijdens de bouwfase niet onder regen, wind, of andere weersomstandigheden. We beschikken in het atelier over nauwkeurige en gespecialiseerde apparatuur, waardoor we precies en efficiënt kunnen werken.
Modulaire houtskeletbouw is een kwalitatieve, duurzame techniek voor residentiële bouw. Met andere woorden: het is gewoon een nieuwe manier van bouwen.
Mobble bouwt klassieke woningen, maar dan op een innovatieve en ecologische manier en met de bijkomende troeven van offsite bouwen: sneller, zonder budgetverrassingen en zonder werfoverlast. Verwar het dus zeker niet met containerwoningen of ondermaatse prefab uit de jaren ‘80.
Bij ons wel! Elk Mobble-project is uniek en volledig op maat gemaakt. We beginnen ieder ontwerp vanaf een blanco blad en bepalen samen met jou en je architect in een bouwteam de optimale modulaire opbouw.
Qua 'look & feel' kunnen we de woning volledig aanpassen op jouw persoonlijke smaak. Je hebt carte blanche in de keuze van zowel de binnen- als buitenafwerking, zodat jouw huis écht als thuis aanvoelt. In onze showroom in Eeklo vind je volop inspiratie.
Wij zijn totaalaannemer en ontzorgen je volledig terwijl we je woning van A tot Z bouwen. Van de funderingen en de nutsvoorzieningen tot de verlichting en zelfs schilderwerken indien gewenst.
We zorgen ook voor alle attesten, vergunningen en aanvragen zoals de
EPB-regelgeving (energieprestatie en binnenklimaat), sondering (test op draagvermogen grond - belangrijk voor de keuze van de fundering) en stabiliteitsstudie (analyse op de integriteit van de bouwstructuur). We werken samen met je architect om de omgevingsvergunning in te dienen.
Het enige waar jij mee bezig hoeft te zijn, is hoe je wil dat de woning eruitziet: van de keuken en de badkamer tot de afwerkingsmaterialen. Wij zorgen voor de rest.
Ja, wij werken met een vaste partner die de grond- en funderingswerken uitvoert en de ondergrondse leidingen plaatst. Hiervoor hebben we gemiddeld minder dan een week nodig, wat dus voor minimale overlast en blije buren zorgt!
Dat is afhankelijk van de kwaliteit van de ondergrond - die checken we met een sondering. Als de ondergrond het toelaat, werken we het liefst met schroefpalen, omdat dat de meest duurzame oplossing is. Zo niet, dan plaatsen we een betonnen ringbalk.
We hebben geen kijkwoning, maar af en toe organiseren we een kijkdag bij een opgeleverde Mobble-woning. Ook op de kijkdag van Ecobouwers is er altijd minstens één Mobble-woning te bezichtigen. We doen ook jaarlijks mee aan open-werven-dag, wanneer je een uitgebreide rondleiding in ons atelier kan meevolgen. Voor updates over kijkmogelijkheden, hou zeker onze sociale media in de gaten
Je bent ook altijd welkom in ons atelier om de woningen in opbouw te bekijken. Hiervoor kan je een afspraak maken via het contactformulier op deze website.
Ja, al zijn tiny houses niet onze focus. We bouwen vooral moderne gezinswoningen op een modulaire manier. Eén van onze specialisaties die het dichtste bij het concept van tiny houses aanleunt, is de zorgwoning: een compacte, volledig op maat gemaakte Mobble, voor jouzelf of een naaste.
Aangezien we elke Mobble volledig op maat maken, is de prijs afhankelijk van jouw specifieke bouwwensen. Om toch een idee te kunnen geven van een richtprijs, hebben we enkele voorbeeldwoningen met richtprijs uitgewerkt.
Files, slecht weer, materialen die op zich laten wachten… op traditionele werven is efficiënt bouwen bijna onmogelijk. Planningen schuiven op door het weer en slechte afspraken tussen aannemers, het budget loopt op door onverwachte obstakels en nood aan extra materialen. Bij Mobble zijn deze zaken wél onder controle, want we bouwen in eigen atelier, volgens geijkte procedures, los van weer- en werfomstandigheden. Alles wordt op voorhand tot in de kleinste details uitgetekend, inclusief de afwerking. Eens we beginnen te bouwen werken we met een vast, geolied ervaren team, en vaste partners en leveranciers. Zo is niet enkel de timing, maar ook het budget perfect voorspelbaar.
Nee, maar: als je slim ontwerpt en luchtdicht bouwt met kennis van zaken, blijft je woning kurkdroog en gezond.
Mobble bouwt 'dampopen'. Dat wil zeggen dat al het vocht dat in de constructie eruit kan, maar niet andersom.
Die is uitstekend! Doordat we met ontkoppelde modules bouwen, waarbij elke verdieping zijn eigen vloer en plafond heeft met isolatie ertussen, worden trillingen niet doorgegeven. Onze cellulose-isolatie in combinatie met het juiste ventilatiesysteem houdt buitenlawaai ook goed buiten.
Bij ons geen cliché van een krakend huis bestaande uit een verzameling planchees uit de jaren zestig!
Ja, dankzij moderne houtbouw en slimme engineering. Gelamineerd hout, zoals de LVL die wij gebruiken, verbrandt heel langzaam en is vaak veiliger dan staal, dat bij hoge temperaturen kan vervormen. Wij bouwen volgens de strengste brandnormen.
Ontwerp
Dat kan zeker. Je architect hoeft ook geen ervaring te hebben met modulair bouwen. Wel zijn we graag van bij het begin betrokken bij het ontwerpproces, zodat we vlot kunnen samenwerken.
Nee hoor, helemaal niet. Wij hebben al een aantal goed lopende samenwerkingen met verschillende architecten die we je kunnen aanraden.
Ja hoor. We bekijken samen hoe we je plan modulair kunnen realiseren, en onze in-house ervaren tekenaars maken het uitvoeringsplan.
Nee, vrijwel elk ontwerp kan modulair gerealiseerd worden. Wel zijn we graag van bij het begin betrokken bij het ontwerpproces, zodat we vlot kunnen samenwerken met je architect.
Ja, elke dakvorm is mogelijk, ook een klassiek zadeldak.
We hebben een heel brede keuze aan afwerkingsmogelijkheden, zowel voor de binnen- als de buitenkant van je woning. Voor de gevel alleen al kan je kiezen uit hout, vezelcementplaat, Click-Bricks, steenstrips, en nog veel meer. Voor je keuken en badkamer kan je voor onze trouwe partner Alsan kiezen, of het maatwerk van onze keukenbouwer. Je kan ook altijd eens langskomen in onze showroom om de mogelijkheden te bekijken, of door onze brochure bladeren voor inspiratie. Toch nog niet helemaal jouw ding gevonden? Geen probleem! We kijken samen verder, tot het ontwerp volledig naar wens is.
Ja, de afwerkingsgraad is volledig vrij te kiezen, dus ook dat is mogelijk.
Productie
Dit gaat heel snel, slechts 4 maanden! Dit is mogelijk door de efficiëntie van ons bouwproces in ons eigen atelier. Zo zorgen we ervoor dat jouw woning voor meer dan 90% klaar staat wanneer deze, op een speciaal voorzien transport, ons atelier verlaat. Ter plaatse dienen we enkel de fundering en nutsleidingen te voorzien (dit doen we op voorhand) en eens de modules geplaatst zijn zetten we de laatste puntjes op de i. Op de werf zelf zijn we na maximum 4 weken helemaal klaar.
Wij zijn houtskeletbouwers. Voor de dragende structuur van de woning, de portiek, gebruiken we LVL, Laminated Veneer Lumber. Ook voor de rest van de ruwbouw, zoals de binnen- en buitenmuren en trappen, gebruiken we FSC-hout.
Indien gewenst, kan je ook gaan voor houten gevelbekleding, al zijn daar ook veel andere mogelijkheden, zoals vezelcementplaat, Click-Bricks of steenstrips.
Verder maken we zoveel mogelijk gebruik van bio-ecologische materialen, zoals ingeblazen cellulosevlokken voor de isolatie.
Voor de binnenafwerking kan je onder andere kiezen voor laminaat, parket, kurk of vinyl voor de vloeren, en OSB, multiplex, gyproc, of Unilins clicwall voor de wanden en het plafond.
Voor de ramen en deuren werken we samen met Finstral voor hoogwaardig, perfect isolerend schrijnwerk met een 100% gerecycleerde kunststofkern. De bekleding van de kern gebeurt in verschillende kleuren met een materiaal naar keuze: PVC, aluminium, of hout.
Voor het dak kan je gaan voor een klassiek zadeldak met dakpannen, of een plat dak, afgewerkt met EPDM. Voor een licht hellend dak kunnen we ook de gevelbekleding doortrekken. Een groen dak en zonnepanelen zijn ook mogelijk.
Alle warmtepompen, ventilatie, domotica en zonnepanelen kunnen mee voorzien worden. Zelfs een laadpaal en batterij kunnen mee geplaatst worden indien gewenst. Wil je vloerverwarming? Ook geen probleem!
Dit hangt van de grootte en het type project af. Voor een zorgwoning is dit slechts één dag, voor een gezinswoning duurt dit gemiddeld 3 à 4 weken.
Duurzaamheid
De klassieke manier van bouwen botst op haar grenzen: ze is inefficiënt, vervuilend en allesbehalve toekomstbestendig. Terwijl de wereld rondom ons verandert, hinkt de bouwsector achterop. Dat moet anders!
Bij Mobble geloven we dat het tijd is voor een fundamentele shift. Als ervaren bouwers willen we niet meedraaien in een achterhaald systeem - we willen het drastisch veranderen. Daarom bouwen wij niet volgens de regels van gisteren, maar volgens de noden van morgen. Met passie voor kwaliteit, respect voor het milieu en een doordacht, circulair bouwsysteem dat wél werkt voor mens én planeet.
We bouwen niet enkel met duurzame materialen en op de meest doordachte, efficiënte en circulaire manier mogelijk, we geloven ook in duurzaam ondernemen in een breder kader: samen met lokale partners waar we al jarenlang mee samenwerken, door te investeren in duurzame vertrouwensrelaties, of door een degelijk medewerkersbeleid uit te werken. Ondernemen doe je niet in een bubbel!
Een Mobble-woning is duurzaam op verschillende vlakken. Ten eerste zijn er onze duurzame en bio-ecologische materiaalkeuzes: FSC- en PEFC-hout, cellulosevlokken, kalkhennep, stro of schelpen voor de isolatie, schrijnwerk o.b.v. gerecycleerde materialen. We zijn steeds op zoek naar nieuwe materialen en interessante partnerships die onze woningen nog duurzamer kunnen maken.
Maar ook onze circulaire en modulaire bouwmethode is duurzaam: doordat de binnen- en buitenwanden makkelijk demonteerbaar en aanpasbaar zijn, kunnen de verschillende elementen steeds opnieuw ingezet worden, ook als de woning ooit afgebroken zou worden. Of stel dat je kinderen het huis verlaten, en je hebt minder ruimte nodig, kan de woning aangepast worden zonder dat er materiaal verloren gaat.
Daarnaast zorgt onze efficiënte bouwtechniek, en soepele assemblage in ons atelier, voor een zo vlot mogelijk bouwproces, waarbij zo min mogelijk energie of tijd verloren gaat. Alles is tot in de puntjes voorbereid en berekend, waardoor we verspilling op alle vlakken vermijden, ook als het aankomt op materiaalverbruik. We recycleren en hergebruiken restmateriaal waar mogelijk. Door off-site te bouwen, beperken we bovendien ook werftransport- en overlast tot een minimum.
Last but not least, zijn onze woningen ook duurzaam nà gebruik. Dit is natuurlijk deels afhankelijk van de keuzes die jij maakt, maar wij zorgen voor optimale isolatie en kunnen energiezuinige warmtepompen en zonnepanelen installeren, waardoor je energiegebruik erg laag is. We kunnen zelfs volgens passiefnormen bouwen, indien gewenst.
Deze bouwmethode heeft heel wat voordelen: geen droogtijd, licht gewicht, CO2-negatief (bomen slaan CO2 op) en sterk isolerend. Hout is bovendien een vernieuwbare grondstof die veel minder milieubelastend is dan bijvoorbeeld beton. De keuze voor deze gezonde, hoogwaardige materialen vormt het hart van jouw Mobble.
We werken enkel met hout van Europese afkomst met een FSC- en PEFC-label.
Dat kan. Heb je zelf een suggestie? We bekijken graag samen de mogelijkheden!
Wij bouwen volledig conform alle regelgeving. Zo moet nieuwbouw voldoen aan strenge EPB-eisen (=energieprestatieregelgeving), zoals een E-peil van E30 of lager voor BEN-woningen (BEN = bijna energieneutraal).
Sloop & Heropbouw
Ja, hiervoor werken we samen met een vaste partner.
Ongeveer twee weken voor de plaatsing. We hebben een week nodig voor het slopen, en een week voor de funderingswerken.
We maken een 3D-scan van de bestaande woning, waardoor we alles tot in de fijnste details kunnen voorbereiden.
Om een beeld te krijgen van hoe dit eraan toegaat, lees onze blog over de plaatsing van de woning in Mariakerke.
Ja, het slopen, plaatsen van de fundering, plaatsen van de woning en afwerking neemt in totaal zes weken in beslag. Belangrijke kanttekening: hier gaan natuurlijk wel eerst enkele maanden voorbereiding aan vooraf in ons atelier, wat de totale doorlooptijd van een sloop-en heropbouwproject op vier maanden brengt - nog steeds vele malen korter dan een traditioneel traject!
Onder bepaalde voorwaarden kan je inderdaad nog profiteren van een verlaagd btw-tarief van 6% bij sloop en heropbouw, hoewel deze wetgeving begin 2024 verstrengd werd, waardoor de mogelijkheden beperkter zijn geworden. Op de website van de Vlaamse Overheid vind je steeds de meeste recente regelgeving.
Inschuifhuis
Absoluut! Ons inschuifhuis is zelfs de ideale oplossing voor een moeilijk te renoveren rijwoning in de stad. Door onze grondige voorbereiding en nauwkeurige 3D-scan van de te slopen woning, worden de werken ter plaatse tot een minimum beperkt. Dit zorgt er dus niet alleen voor dat jij jouw woning slechts zes weken moet verlaten, maar ook dat de overlast ter plaatse tot een absoluut minimum beperkt wordt! Dat is niet alleen fijn voor je buren, maar helpt ook bij het verkrijgen van vergunningen.
Op de dag van plaatsing worden de modules van jouw woning met uitzonderlijk vervoer van ons atelier naar de werf gebracht. Daar worden ze met een kraan letterlijk ingeschoven tussen de huizen van je buren. Dit gaat erg snel, en is op 1 dag afgerond, waardoor de hinder voor de omgeving minimaal is.
Onze woningen staan op zichzelf, waardoor er nog een kleine (5cm) luchtspouw is met de buren. De gevel-en dakaansluitingen worden naadloos afgewerkt, waardoor je deze luchtspouw dus niet ziet. De stilstaande lucht in de spouw zorgt voor extra thermische en akoestische isolatie.
Aanbouw
We maken een grondige 3D-voorstudie zodat we exact weten hoe we de aanbouw moeten inpassen op jouw huis. Ter plekke zorgen we voor een naadloze aansluiting met jouw woning.
Voor een voorbeeld van hoe dit in zijn werk gaat, lees onze blog over de aanbouw bij een woning in Sint-Amandsberg.
Ja hoor, zonder probleem. De keuze voor houtskeletbouw heeft geen enkele impact hierop.
Ja, we kunnen elk soort woninguitbreiding verzorgen. Dus niet enkel een extra ruimte op de begane grond, maar ook het plaatsen van een extra verdieping.
Dat kan, maar dit is niet onze specialiteit.
Zorgwoning
Absoluut! Wij bouwen de zorgwoning volledig op maat, en kunnen rekening houden met specifieke wensen en noden over de indeling en inrichting. Onze Mobbles zijn niet alleen praktisch en toegankelijk, maar ook stijlvol en vooral: volledig aanpasbaar in functie van jouw persoonlijke voorkeuren. Onze zorgwoningen bieden volledige autonomie, in de nabijheid van zorgverleners.
Voor een tijdelijke zorgwoning van 50m2 of minder heb je geen vergunning nodig, hier is enkel meldingsplicht van toepassing, onder bepaalde voorwaarden.
Aangezien we volledig op maat bouwen, is dit afhankelijk van jouw vraag. Wil je graag meer weten? Boek dan een vrijblijvende afspraak!
Niet als de woning kleiner is dan 50 m2 en dus enkel onder de meldingsplicht valt, waardoor er geen bouwvergunning nodig is.
Schroefpalen, als de ondergrond het toelaat.
Nee.
We helpen je graag verder.