Inschuifhuis Brasschaat

Katty en Koen vonden een mooie bouwgrond in Brasschaat, pal tussen twee bestaande woningen. Een rijhuis dus – een logistieke uitdaging om te bouwen. De oplossing kwam in de vorm van een inschuifhuis: een slimme bouwmethode waarbij de volledige woning in het atelier wordt voorbereid en vervolgens tussen de bestaande huizen wordt geschoven.

Duurzaam inschuifhuis in Brasschaat: “Mobble dacht echt met ons mee”

Toen hun vier zonen het huis uit waren, besloten Koen en Katty om het over een andere boeg te gooien. Een kleinere, duurzamere woning op maat – met ruimte voor licht, comfort en de toekomst.

“We leven al jaren zo duurzaam mogelijk,” vertelt Katty. “We sorteren streng, proberen zoveel mogelijk afvalvrij te leven, doen zoveel mogelijk met de fiets, rijden elektrisch wanneer nodig, en vliegen niet meer. Dat wilden we ook doortrekken naar onze woning.”

Eerste klik op de Bisbeurs

Koen: "Onze interesse in duurzaamheid leidde ons al snel tot houtskeletbouw. Op de Bisbeurs leerden we Mobble kennen, en hun modulaire aanpak sprak ons meteen aan. Niet alleen qua opbouw, maar ook het idee van een woning die vlot en efficiënt geplaatst wordt.” Na een bezoek aan een kijkwoning in Gent volgde al snel een eerste gesprek.

Het enige wat nog ontbrak, was een bouwgrond. Toen die eenmaal gekocht was, werd het snel concreet.

Samen met het bouwteam aan de tekentafel

Een van hun zonen, die architect is, werkte een eerste ontwerp uit. Daarmee trokken ze naar Mobble. Katty: “Mobble bleek enorm flexibel. We vertrokken van een eerste basisontwerp en pasten dat samen aan naar onze wensen. Zo kwam er onder andere een brede inkom, veel lichtinval via het dak en een open trap. Architect Pieter Vandewalle, aangeraden door Mobble, nam het daarna over van onze zoon."

Inschuifhuis: ideaal voor rijwoningen

Katty en Koen vonden een mooie bouwgrond in Brasschaat, pal tussen twee bestaande woningen. Een rijhuis dus – een logistieke uitdaging om te bouwen. De oplossing kwam in de vorm van een inschuifhuis: een slimme bouwmethode waarbij de volledige woning in het atelier van Mobble wordt voorbereid en vervolgens met een kraan tussen de bestaande huizen wordt geschoven.  

“Op één dag stond ons huis er. Echt indrukwekkend,” zegt Koen. “De afwerking ter plaatse duurde nog maar een paar weken. Maar dus geen maandenlange werf, geen druk werfverkeer, en geen overlast voor de buren.”

Het inschuifhuis werd oorspronkelijk bedacht door Labland vzw en door Mobble geïntroduceerd in België. Het is dé oplossing voor wie wil bouwen op moeilijk bereikbare plekken in stads- of dorpskernen, waar traditionele werfopstellingen vaak hinderlijk of zelfs onmogelijk zijn.

Voor Koen en Katty was het inschuifhuis de ideale combinatie van duurzaamheid, efficiëntie, en een vlot en voorspelbaar bouwproces. "Tijdens de plaatsing zag je gewoon: dit team is perfect op elkaar afgestemd. Iedereen wist wat te doen, en dat gaf vertrouwen. De buren waren ook onder de indruk!”

Voor meer info over het inschuifhuis, lees hier verder.

Zadeldak? Geen probleem!

Om te voldoen aan de bouwvoorschriften van de gemeente, was een zadeldak een must-have. "In de eerste verkennende fase spraken we nog met een andere modulaire bouwer. Deze beschikte echter niet over de nodige flexibiliteit om een zadeldak te kunnen plaatsen. Bij Mobble was dat geen enkel probleem, en bovendien werd de ruimte onder het dak slim benut door er de technische ruimte onder te brengen."

Een duurzame woning

Duurzaamheid was voor Katty en Koen geen bijzaak, maar een absolute voorwaarde. “We wilden een woning zonder gas, met zo weinig mogelijk cement,” vertelt Koen. “Mobble dacht van bij de start mee over hoe dat kon.” Ze kozen voor vloerverwarming, gekoppeld aan een warmtepomp, en legden meteen ook zonnepanelen. “Zo verbruiken we weinig energie en zitten we goed voor de toekomst.”

Die aanpak sluit naadloos aan bij hoe Mobble bouwt: met oog voor duurzaamheid, niet alleen in de technieken, maar ook in de manier van bouwen zelf. Doordat de woning in het atelier werd voorbereid, was er minder materiaalverlies en minder transport. Alles is modulair opgebouwd, met efficiënte en circulaire principes.  

Lees hier meer over onze visie op duurzaamheid.

Aanrader?

“Absoluut,” zeggen Koen en Katty in koor. “Mobble was altijd bereikbaar, we konden regelmatig langskomen in het atelier, en er werd vlot en transparant gecommuniceerd. Je voelt dat er een goed team achter zit. Dat maakte het voor ons een heel aangename samenwerking.”

No items found.
Deel deze post

Gerelateerde blogs