Interview Maarten Coupé

Modulaire houtbouw is geen fragiele constructie. Het is een sterk staaltje techniek.

Is een houten woning even duurzaam, sterk en comfortabel als een traditioneel huis in baksteen en beton? Volgens Maarten Coupé, bestuurder van Mobble, is het antwoord volmondig ja. “Als je het correct aanpakt, is modulaire houtbouw de slimste investering voor wie futureproof wil bouwen.

”Maarten, mensen denken dat houtbouw minder sterke constructies zijn. Is dat terecht?

Neen, dat is een hardnekkig misverstand. Houtbouw, zeker zoals wij die aanpakken, is allesbehalve minder sterk of fragiel. Een houten woning heeft een lange levensduur, op voorwaarde dat ze volgens de regels van de kunst gebouwd wordt. Maar dat geldt natuurlijk voor élk huis.

We bouwen een dragend skelet in LVL, een soort gelamineerd fineerhout dat ongelooflijk sterk en stabiel is. Rond deze stevige houten ruggengraat worden onze modules opgebouwd. Eigenlijk spreken we over hightech houtconstructies die structureel perfect vergelijkbaar zijn met klassieke bouw– en op veel vlakken beter presteren.

En hoe zit het met transport? Die modules worden volledig gebouwd in het atelier en dan op een vrachtwagen gezet. Gaat daar niks stuk?

Zeker niet.

Onze modules worden ontworpen en berekend om het transport aan te kunnen. Veel modulaire bouwers hebben gewoon wandenen vloeren die aan elkaar worden bevestigd – wij bouwen een echt karkas. Daardoor zijn onze modules zwaarder – tot 300 kilo per vierkante meter – maar ook veel stabieler.

Het karkas waarrond de hele module gebouwd is, vangt de krachten goed op. In vier jaar tijd hebben we één klein incident gehad tijdens transport – een raam dat opengeklapt was. Geen schade aan muren, geen scheuren in de afwerking. Dat is het resultaat van goed ontworpen én degelijk gebouwde modules. Zo’n transport is eigenlijk de perfecte stresstest van onze constructies.

Hout en vocht zijn niet de beste vrienden. Hoe pakken jullie dat aan?

Dat klopt: vocht is de grootste vijand van hout. Maar als je daar rekening mee houdt in je ontwerp en opbouw, hoeft dat absoluut geen probleem te zijn.

Bouwen in een atelier neemt al een belangrijk deel van het probleem weg. Want onze woningen zijn al volledig afgesloten voordat ze blootgesteld worden aan regen en wind. Daarbij bouwen we dampopen: vocht dat in de constructie ontstaat, kan eruit – maar komt er niet in. We gebruiken slimme folies en ademende materialen, en zorgen ervoor dat elk detail klopt, van de dakopbouw tot de aansluiting met de fundering.

Zelfs de onderzijde van de module?

Ja, vooral daar is het cruciaal. De vloerconstructie wordt als een soort doos gemaakt die volledig lucht- en dampdicht is, met EPDM-folie als bescherming. Zo vermijden we problemen bij hoog grondwater of extreme regenval.Het is echt een kwestie van kennis en zorgvuldigheid – en die garanderen we.

Hoe beschermen jullie het hout tegen schimmelsof insecten?

Het hout waarmee we werken wordt preventief A2 gedrenkt. Die A2 drenking biedt een preventieve bescherming tegen houtaantastende zwammen en tegen larven van houtaantastende insecten.

De A2-drenking heeft een beperkte ecologische impact:

  • ze tast enkel koudbloedigen aan
  • in contact met de grond wordt het product afgebroken zonder blijvend residu
  • er is geen toevoeging van kleurstoffen.

Iets minder ecologisch misschien, maar wel 100% efficiënt en nodig voor een lange levensduur. Duurzaam bouwen betekent voor ons ook: constructies neerzetten die generaties meegaan, zonder risico’s.

En hoe zit het met de akoestiek? Dat is toch een vaak gehoorde vrees bij houtbouw?

We bouwen met ontkoppelde modules: elke verdieping heeft zijn eigen vloer en plafond, met isolatie ertussen. Geen harde verbindingen dus, waardoor geluidstrillingen niet zomaar worden doorgegeven. Bij vloerverwarming werken we met chappe, wat extra massa toevoegt. Dat, in combinatie met cellulose-isolatie en zware afwerkingen zoals fermacell, levert topresultaten op. Buitenlawaai houden we ook goed buiten, zeker als je het juiste ventilatiesysteem kiest.

Zo krijg je zelfs meer akoestisch comfort dan in veel traditionele woningen.

Jullie isoleren met cellulose. Sommige mensen zeggen dat die kan inzakken. Is dat een risico?

Alleen als je het verkeerd aanpakt…

De cellulosevlokken worden ingeblazen door terzake gebrevetteerde aannemers. Deze aannemers volgen een vijfdaagse cursus, waarna hun inblaaswerken permanent worden geëvalueerd. Hierdoor wordt de kwaliteit van inblaaswerken met iQ3-cellulosevlokken gegarandeerd.

We werken hiervoor samen met specialisten die we vertrouwen en ook kunnen controleren, omdat we zelf de opleiding ‘IQ3 Isoproc Cellulose’ hebben gevolgd.

En de beruchte brandveiligheid van houten woningen?

Als ik mag kiezen, zit ik bij brand liever in een houten huis dan ondereen stalen balk. Waarom? Staal verliest snel zijn draagkracht bij hitte. Hout daarentegen verkoolt geleidelijk en behoudt zijn structurele sterkte veel langer.

Als je een gebouw goed ontwerpt met brandzones en evacuatiemogelijkheden, is hout minstens even veilig – vaak zelfs veiliger. Een mooi voorbeeld is een recent co-housingproject dat we bouwden in Mechelen, met split levels en verschillende wooncompartimenten. Dat voldoet aan de strengste brandnormen – zonder compromis op comfort of esthetiek.

Modulair bouwen klinkt efficiënt, maar verliesje dan geen esthetische vrijheid?

Je moet in de ontwerp­fase rekening houden met het modulaire systeem – bijvoorbeeld voor de positie van wanden of technieken – maar binnen dat kader is er veel mogelijk. Grote ruimtes, split levels, vides, hellende daken, terrassen: we hebben het allemaal al gedaan. Zolang wij vroeg betrokken worden in het proces, vinden we bijna altijd een creatieve oplossing.

Een huis bouwen op enkele maanden tijd is wel erg snel. Brengt dat de kwaliteit van de woning niet in het gedrang?

Helemaal niet. Die efficiëntie is een enorm voordeel. Alles gebeurt in ons atelier, onder gecontroleerde omstandigheden. Geen nat weer, geen onvoorziene vertragingen, geen overlast op de werf. En daarbij mag je rekenen op een hoge graad van precisie en afwerking. Ons passief co-housingproject in Mechelen haalde een n50 van 0,29 l/h waar de vereiste waarde 0,6 is. Dat zegt veel over onze manier van werken.

Tot slot: wat onderscheidt Mobble van andere modulaire bouwers?

De kwaliteit van onze modules!

Wij bouwen rond een dragend skelet, waar anderen losse panelen aan elkaar zetten. En ook onze materialen maken het verschil: cellulose in plaatsvan glaswol, dampopen houtwolplaten, meer massa en betere isolatie. Wij kiezen voor kwaliteit op lange termijn, niet voor snelle goedkopere oplossingen.

Deel deze post
No items found.