Kamp C, partner voor een duurzame toekomst

Circulair bouwen is hot. Toch is er nog veel werk aan de winkel om de sector effectief te vergroenen en verduurzamen. Een uitdaging die Kamp C met beide handen vastgrijpt. Zowel op vlak van duurzaamheid als innovatie gaan ze op zoek naar intrigerende projecten die een verschil maken. Projectmanager Sofie Torfs vertelt meer over Housing 4.0 Energy, een project waarvoor ook de expertise van Mobble ingeschakeld werd.

Waar staat Kamp C voor?

Kamp C is het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de bouw. Als autonoom provinciebedrijf van de provincie Antwerpen zijn we partner in heel wat Europese projecten. Zo willen we een mindset creëren die de transitie in de bouwsector voortstuwt.

Waarom dat nodig is? De bouwsector is vandaag nog steeds een van de meest vervuilende sectoren. De sector is verantwoordelijk voor een aanzienlijk percentage van de wereldwijde CO2-uitstoot en verbruikt daarnaast tot bijna 50% van al onze grondstoffen. Om de klimaatdoelstellingen te halen moeten we de bouwwereld wakker schudden en deze percentages drastisch verlagen.

Tijd dus voor actie en daarom investeert Kamp C in diverse projecten waar de focus ligt op duurzaamheid en innovatie.

Housing 4.0 Energy is een van die projecten. Wat was de belangrijkste drijfveer?

Energieneutrale woningen voor iedereen haalbaar maken, dat was het doel van Housing 4.0 Energy. Vandaag zien we dat steeds meer mensen op zoek gaan naar een kleine woning voor één tot drie personen. Als we kijken naar het aanbod betaalbare kleinschalige woningen, dan is er duidelijk een tekort. En zeker als het gaat om een duurzame thuis. Een groot deel van deze bevolkingsgroep woont in een grote, energieverslindende woning die eigenlijk geen rekening houdt met hun wensen.

Door kleinere CO2-neutrale huizen te bouwen, zou de uitstoot van broeikasgassen met 60% kunnen dalen. Daarnaast moet het dankzij de compactheid van de woning en de zorgvuldig gekozen materialen op lange termijn ook zorgen voor 25% minder kosten.

Hoe hebben jullie dit gerealiseerd?

Samen met de provincie Vlaams-Brabant en 8 partners uit Vlaanderen, Nederland, Duitsland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk onderzochten we de mogelijkheden op vlak van technieken en bouwmaterialen. Er werd een digitaal bouwplatform ontwikkeld om het ontwerp, de productie en constructie beter op elkaar af te stemmen en te vereenvoudigen.

BAST architects & engineers werden samen met Overal architecten aangesteld om dit project vorm te geven. Na de eerste ontwerpfase is er een opdracht in de markt gezet voor de realisatie van energiezuinige kleine woningen. Inhout is daar met zijn concept van de Mobble als meest geschikte uitgekomen.

De keuze voor bio-ecologische materialen en het energiezuinig karakter waren naast de efficiëntie op vlak van montage doorslaggevend. Elke Mobble is bovendien makkelijk aanpasbaar en kan later perfect uitgebreid of verplaatst worden. Samen met de specifiek gekozen technieken en duurzame materialen scoren ze enorm hoog op circulariteit.

Vandaag staan er in het Vlaams-Brabantse Huldenberg zes energiezuinige Mobbles. De huizen worden verhuurd aan alleenstaanden of koppels die op de wachtlijst staan voor sociale huisvesting. Zij geven feedback zodat de noden en wensen van personen die op zoek zijn naar een betaalbare, kleinschalige en duurzame woning beter kunnen afgestemd worden op het aanbod.


Wil jij ook energieneutraal wonen? Vertel ons jouw verhaal!

Vind ons op social media

Vorige
Vorige

Comfortabel wonen in eigen tuin

Volgende
Volgende

Een extra woonunit voor de familie Gobyn